Kontrowersyjną sprawą jest smak robusty. Ze względu na bardzo dużą zawartość kofeiny, kawa tego rodzaju jest nie tylko bardzo pobudzająca, ale i cechuje się bardzo wyrazistym smakiem. Oczywiście smak naprawdę znakomitej robusty jest nie tylko mocny, ale i wyrafinowany. Bardzo dobra kawa robusta jest zatem dobrą propozycją dla osób, które szukają mocnych kawowych wrażeń, ale nie chcą rezygnować również z bardziej subtelnych przyjemności. Oczywiście dla wielu osób ogromnym atutem robusty będzie również wysoka zawartość kofeiny, dzięki której nie ma sobie równych jako „pobudzacz”.

Z czysto pragmatycznego punktu widzenia, ogromną zaletą robusty jest jej niska cena, ponieważ jej ziarna są o wiele łatwiejsze w uprawie niż w przypadku arabiki. W rezultacie robusta może być dobrą propozycją dla kawoszy, którzy chcą zakosztować ciekawych wrażeń smakowych bez wydawania dużej ilości pieniędzy – w końcu bardzo dobrą robustę można dostać za kwotę o wiele niższą niż podobnej jakości arabikę.

Robusta daje również bardzo interesujące opcje, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciekawe połączenia. Bariści proponują mieszanki arabiki i robusty w różnych proporcjach, dzięki którym możliwe jest połączenie zalet obu gatunków. Bez ziarn robusty nie mogą obyć się także kawowe mieszanki do espresso, ponieważ jej obecność pozwala uzyskać wspaniałą cremę na jej powierzchni. O ile wielu kawoszy wyraźnie preferuje arabikę, tylko najwięksi jej fanatycy zaprzeczą, że ziarna robusty mają wiele świetnych zastosowań.